Align's Gpro Fbl Unit - Is It A Vbar In Disguise?

Discussion in 'Align 3G FBL System' started by beenflying, Jun 19, 2014.

By beenflying on Jun 19, 2014 at 9:33 AM
  1. beenflying

    beenflying Member

    Joined:
    May 23, 2014
    Messages:
    85
    Likes Received:
    29
    After looking at the GPro android app, I'm picking the new Align GPro has a VBar in it. All of the setup options and parameters are the same as the VStabi options, and the default settings are close to the same, as well. The range of the settings seems to be the same, which sees 120 as the top setting for a lot of options.

    Most advanced settings are there. The only things missing seems to be, Paddle simulation, Optimize, Auto trim, and bank switching. Also, the governor is Nitro only. I'd certainly miss not having tail optimize, but I understand you don't get this unless you have the pro firmware in the VBar, anyway.

    I understand that some of Align's team pilots have been switching their 3GX's for VBar's, when not at an Align event. Perhaps this has finally convinced Align to go the way of the VBar, like Gaui. One good thing about Gaui's VBar is that there is now a path to Pro firmware, if you are prepared to pay for it, but there wasn't to start with.

    Here's one to consider... has Align made a deal with Mikado, or are they using a VBar clone manufacturer???
     

Comments

Discussion in 'Align 3G FBL System' started by beenflying, Jun 19, 2014.

    1. feral

      feral Well-Known Member

      Joined:
      Mar 14, 2014
      Messages:
      2,299
      Likes Received:
      1,461
      More than likely a Spartan than vbar very similar setup menu and nitro only gov ill be grabbing one to give a whirl
       
    2. HungryHungryHippos

      HungryHungryHippos Well-Known Member

      Joined:
      Mar 14, 2014
      Messages:
      288
      Likes Received:
      235
      One can always pull the thing apart and peek inside to see if its the same.

      If it is the same thing under the bonnet, it would have to be done under an OEM license, otherwise, there would first be a settlement negotiation, and if that fails, lawsuit.
       
    3. beenflying

      beenflying Member

      Joined:
      May 23, 2014
      Messages:
      85
      Likes Received:
      29
      It's not Spartan. The setup is near identical to a VBar. Spartan has a very different setup process and options. Also the Spartan uses a datapod to set it up.

      Yes, if I could see the main processor, I could confirm that it is a VBar. The VBar uses a special 16 bit digital signal processor, made by Freescale.
       
    4. feral

      feral Well-Known Member

      Joined:
      Mar 14, 2014
      Messages:
      2,299
      Likes Received:
      1,461
      true could be closer to ikon
       
    5. beenflying

      beenflying Member

      Joined:
      May 23, 2014
      Messages:
      85
      Likes Received:
      29
      Promotional video for the GPro:

       
    6. beenflying

      beenflying Member

      Joined:
      May 23, 2014
      Messages:
      85
      Likes Received:
      29
      Here are a couple of flight videos using the GPro:



       
    7. feral

      feral Well-Known Member

      Joined:
      Mar 14, 2014
      Messages:
      2,299
      Likes Received:
      1,461
      Pretty keen to give it a whirl
       
    8. beenflying

      beenflying Member

      Joined:
      May 23, 2014
      Messages:
      85
      Likes Received:
      29
      I've been hoping for a long time that Align would produce a good FBL unit. A pity it's taken so long, but here's hoping this is the one.

      I wonder if it has an auto trim feature...
       
    9. beenflying

      beenflying Member

      Joined:
      May 23, 2014
      Messages:
      85
      Likes Received:
      29
      Video of the GPro PC app, by chrisdriving (note the video's title):



      If I try to run the PC app on my WinXP machine, it crashes before anything is displayed. I have the latest version from Align's site and the latest .NET drivers.
       
    10. simon

      simon Well-Known Member

      Joined:
      Mar 19, 2014
      Messages:
      3,053
      Likes Received:
      2,403
      I'd be leaving xp alone
       
    11. beenflying

      beenflying Member

      Joined:
      May 23, 2014
      Messages:
      85
      Likes Received:
      29
      From what I'm reading it's happening on other version of Windows, as well. Also Align's site says that it should work on XP.

      XP is still a great operating system and just because Microsoft no longer supports it makes no difference, to me. Sure some apps won't work on it eventually, but most will keep supporting it for a long time to come, as there are still a lot of PC's out there using it.
       
    12. NevErSn0w

      NevErSn0w Active Member

      Joined:
      Mar 14, 2014
      Messages:
      465
      Likes Received:
      165
      Love XP and windows 97! Still got 97 on one of my pc's just because :p
       
    13. beenflying

      beenflying Member

      Joined:
      May 23, 2014
      Messages:
      85
      Likes Received:
      29
      +1. Vista was a step backwards. Windows 7 wasn't bad, and Windows 8, what were they thinking! I heard someone say the other day "if you want to upgrade windows 8, install windows 7...". :D

      The biggest mistake Microsoft make was not doing an upgrade path from XP to Windows 7. You had to do a fresh install and start from scratch.
       
    14. NevErSn0w

      NevErSn0w Active Member

      Joined:
      Mar 14, 2014
      Messages:
      465
      Likes Received:
      165
      yeah exactly, I used to have a PC for each operating system but got rid of 95 and xp ( dunno why) now have a laptop with 8 just because that's what it came with a desktop with 7 (mainly used) and a desktop with 97 that's never used (planned upgrade to xp) love all the windows and each have their own quirks. if you wanna upgraded at all just install windows 7 Lol! even on a Mac :D
       
    15. simon

      simon Well-Known Member

      Joined:
      Mar 19, 2014
      Messages:
      3,053
      Likes Received:
      2,403
      windows 7 64bit enterprise...has my vote
      Simon
       
    16. NevErSn0w

      NevErSn0w Active Member

      Joined:
      Mar 14, 2014
      Messages:
      465
      Likes Received:
      165
      yep, that's what i have on my main PC
       
    17. beenflying

      beenflying Member

      Joined:
      May 23, 2014
      Messages:
      85
      Likes Received:
      29
      That's good to know, thanks. :)
       
    18. Manyc

      Manyc Well-Known Member

      Joined:
      Mar 14, 2014
      Messages:
      1,619
      Likes Received:
      1,189
      I wont run XP anymore, if there are no security updates for it, its only a matter of time before you are compromised and you are hacked to the waazoo,,,,
       
    19. simon

      simon Well-Known Member

      Joined:
      Mar 19, 2014
      Messages:
      3,053
      Likes Received:
      2,403
      no one will write hacks for it, there's only a tiny percentage of the population still using XP
      Simon
       

Share This Page

test

    About Us

    Just like you, Heligods staff are regular everyday fliers. Join our forum and participate in what will become the worlds greatest rc helicopter forum..

    Credits:

    A big thank you to the following people who helped us put together this site:

    Pope Francis

    Deli Lama

    George Bush

    Gene Simmons (aka Crash)